College Europese verkiezingen

Europa staat in vuur en vlam; de opkomst van het populisme, fake news en de Britten die de EU zullen gaan verlaten. Dit zijn enkele van de vele thema’s die een rol spelen tijdens de Europese verkiezingen. Hoewel Europa in vuur en vlam staat, blijft de opkomst voor de verkiezingen dalen.

Hoe komt dat? Wat betekenen de Europese verkiezingen eigenlijk en wat betekent dit voor Nederland met het vertrek van de Britten? HOVO Alkmaar (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) organiseert op 7 februari een interactief college. We zullen inzoomen op de macht in Europa, de rol van het Europees Parlement, de rol van de belangrijkste thema’s en de impact van deze verkiezingen op ons dagelijks leven. Er zal informatie over de `Ik stem deze keer´-campagne aanwezig zijn tijdens het college.

De volgende vragen staan centraal in de lezing:

  • Wat doet het Europees Parlement nou eigenlijk?
  • En hoe verhoudt deze zich tot de andere Europese instellingen; hoe werkt de besluitvorming?
  • Waarvoor stemmen we eigenlijk? Welke thema’s zijn van belang?
  • Hoe is de zetelverdeling en hoe organiseren partijen zich, verlopen de verkiezingen in alle landen hetzelfde?
  • Wat is de rol van het opkomende populisme; is er bijvoorbeeld een groei in populistische partijen in het Europees Parlement?
  • Wat voor impact heeft de Brexit?

Op 6 juni zullen wij tijdens een tweede bijeenkomst nogmaals samenkomen om de uitslag van de verkiezingen te bespreken.

Docent
Natasja Nikolic, politicologe. Zij heeft eerder als onderzoeker gewerkt bij het Internationaal instituut voor Asian Studies. Zij heeft gastlezingen gegeven aan de UVA op het gebied van internationale betrekkingen en is docent aan VU Alkmaar. Daarnaast is zij verbonden aan de Stadsambassade in Alkmaar.

Kosten en aanmelding
De prijs voor deze twee gastlessen (7 februari en 6 juni) is €79,-. RSVP nu en meld je aan via de link in de bevestigingsmail.

Wanneer

-

Waar

Hogeschool Inholland Alkmaar
Bergerweg 200
Alkmaar 1817 MN
Netherlands

Kom je ook?