Debat Nieuwe energie voor Noord-Nederland

Op vrijdag 22 februari vond onder grote belangstelling het debat “Nieuwe Energie voor Noord-Nederland” plaats. Onder het toeziend oog van ongeveer 75 aanwezigen die naar Groningen waren afgereisd gingen Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) en Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) met elkaar en de zaal in gesprek en discussie over energiebeleid en klimaat. De avond begon met een prikkelende inleiding van René Peters (TNO Nederland) over het belang van de Noordzee voor nieuwe energie in Nederland en de ontwikkeling van het Nederlandse energiebeleid door de jaren heen.

Tijdens het debat kwamen vragen voorbij als “Wat komt er in de plaats van Gronings gas en wat zijn daarvan de gevolgen?”, “Hoe gaan we om met Rusland en het Nord Stream 2-project?”, en “En moet er meer gebruik worden gemaakt van windenergie, al dan niet op zee?”

De discussie vond plaats aan de hand van stellingen over het al dan niet openhouden van kerncentrales, het creëren van maatschappelijk draagvlak voor de energietransitie en het aanleggen van nieuwe aardgasinfrastructuur.

Na afloop van het debat werd door veel mensen van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog even met elkaar en de politici na te praten. Ook hier werden stevige, inhoudelijke discussies niet geschuwd.